Търсене в този блог

появяване на:


Панталоните се появяват за първи път при азиатските конници, за да могат да яздят по-добре. В Рим се появяват през І-ви век и до ХХ век са забранени за жените. Жана д'Арк е била наказана за това, че е пренебрегнала забраната. А през 60-те години на миналия век Жаклин Онасис е помолена да напусне нюйоркски ресторант, на чиято врата било написано: "не приемаме жени с панталони".
Вратовръзките се свързват с хърватските конници, които по време на Тридесетгодишната война (1618-1648) връзвали кърпа около врата си.
Дънките се появяват в Европа в края на седми век, а чак през ХІХ са използвани като работно облекло на пристанищните работници. Баварският имигрант Леви Щраус през 1973 г. започва в Америка промишлено производство на дънки.
Дизайнерът на бикините е Жак Хям. Създава ги през 1946 г. и ги нарича "атом", но моделът не се запазва. Успех постига Луи Рид с бикини, получили названието на острова, на който избухва ядрена бомба.
Жартиерите се появяват още през ХІІІ век и то като част от мъжкия гардероб.
Чорапите се носят още от римляните. Те са били от груба материя, а памучните се появяват през ХVІІІ век. От 1938 се произвеждат и от фини синтетични материи, патентовани от Дюпон.
Сутиенът е носен също от римлянките, за да запазят гърдите твърди. Става въпрос за кърпа, която е била омотавана около гръдния кош. Съвременният сутиен се появява чак през ХХ век.
Коланът е носен от египетските танцьорки, но само на изцяло голо тяло. През средновековието става признак за обществено положение, забранен за жените със съмнителен морал.

Няма коментари: