Търсене в този блог

Витамините за коса


Витамин В2

Липсата му в организма се забелязва лесно. Ако скалпа е мазен, а краищата на косата са сухи – именно този витамин е в минус. Той допринася за здравия вид на косата и може да се набави чрез млечните продукти, месото, черния дроб и пълнозърнестия хляб.
Витамин В3

Той е свързан с наситения цвят на косата и блясъка, ако липсва тя изглежда зле и дори посивява по-бързо. Този витамин отговаря за пигментацията. Освен това косата расте много по-бавно при недостатъчност на В3. Съдържа се в говеждото месо и черния дроб, в бирената мая, рибата и в зърнените закуски.
Витамин В5

Играе важна роля в поддържането на имунитета и се отразява на косата. Укрепва корените й и подобрява храненето с кислород. Намира се в птичето месо, яйчения жълтък, зърнените закуски, броколи и бирена мая.
Витамин В6

Ако страдаш от себорея и сухота на кожата, причината е в липсата на този витамин. Може да се набави от пилешкото, рибата, свинското месо, яйцата, соята, зеленчуци, банани, орехи, картофи, зеле и зърнени закуски.
Витамин В9

За бързия растеж на косата и за гъстотата й способства витамин В9. Намира се в зеленчуци, извара и рибата.
Витамин В10

Помага за поддръжката на хубав цвят и предпазва от ранно посивяване. Нужни са млечни продукти, ориз, картофи, риба и орехи.
Витамин В12

Има отношение към растежа на косата и нейната здравина. Косопадът и сухотата са признак на недостиг. Витамин В12 се съдържа в месо, в морските продукти, млечните продукти и в жълтъка.

Витамин Вс (фолиева киселина)

Изключително важен витамин, необходим за производството на нови клетки. Оказва важно влияние върху растежа на косата. Съдържа се в зеленчуците, черния дроб и бирената мая.
Витамин С

Задачата му е да поддържа кръвоносните съдове здрави, а по тях кръвта достига и до корените на косата. Благодарение на него се подобрява кръвообръщението на кожата на главата, тоест косата се храни пълноценно и се предотвратява косопада. Витамин С се съдържа най-вече в цитрусовите плодове, в горските плодове и в шипката.
Витамин А

Особено полезен при суха и чуплива коса. Спомага да се възстанови структурата на повредената коса, придава блясък и еластичност. Намира се в рибата, маслото, жълтъка, морковите и повечето зеленчуци. Под името ретинол се среща много често в козметични препарати – шампоани, маски за коси.
Витамин Е

Участва в преноса на кислород в кръвта, подобрява кръвообръщението и укрепва имунната система. Недостигът на витамина се отразява на растежа на косата и дори става причина за косопад. Витамин Е се съдържа в орехите, в суровите семена и в слънчогледовото олиото.
moetodete.bg

Няма коментари: