Търсене в този блог

любимият ми сладкиш:P



,,тирамису,,=,,ободри ме,,
за сиропът от кафе:
1 ч. ч. (240 cc) италианско еспресо
2 ч. л. захар
1/2 ч. ч. (60 cc) ликьор кафе (например Kalua)
за крема маскарпоне:
4 жълтъка
1/2 ч. ч. (100 gr) захар
1/2 ч. ч. (120 cc) вино Марсала (ако нямате, може да го замените с някое сладко като Порт от Мадейра)
1 lb (450 gr) Сирене Маскарпоне, на стайна температура
1 1/2 ч. ч. (360 cc) разбита сметана
1 oz (30 gr) полус-сладък шоколад за декорацията
2 с. л. горчиво какао
стърготини от полу-сладък шоколад
пандишпанов блат:
5 яйца
1 ч. л. ванилия
3/4 ч. ч. (150 gr) захар
3/4 ч. ч. (110 gr) брашно
1/3 ч. ч. (50 gr) царевично нишесте
щипка сол
1. Загрейте фурната на 175 C. Намаслете кръгла тава с диаметър около 22 cm и 5 cm дълбочина. Сложете на дъното парче хартия за печене.
2. В купа разбийте яйцата, ванилията и захарта.
3. Разбивайте с миксера около 10-15 мин., докато сместа не стане много въздушна и не увеличи 2 пъти обема си.
4. В купа смесете брашното. нишестето и солта.
5. Смесете горната смес с разбитите яйца.
6. С движения със шпатула премесете 3-4 пъти сместа с внимателни, кръгови движения от горе на долу.
7. Изсипете в тавата сместа. Изравнете със шпатула. печете докато не стане златисто или 30-45 мин.
8. Извадете блата като обърнете тавата, отстранете хартията за печене и сложете на скара да изстива до стайна температура.
Приготвяне на тортата:
1. Нарежете блата на филии от по 6 мм. Изравнете крайните парчета.
2. наредете парчетата в купа с диаметър 18 см.
3. Разтворете захарта в еспресото. Добавете ликьора. Напоете блата със сиропа.
4. Рендосайте 30 гр. шоколад и го смесете с крема от маскарпоне (рецепта по-долу)
5. Изсипете половината от крема в купата. Сложете отгоре блат, напоете го пак със сироп.
6. Изсипете останалата смес от крема, докато купата не се запълни напълно. Покрийте с останалото количество блат, напоете го със сироп.
7. Покрийте плътно с опаковъчно фолио и оставете в хладилник поне 3-4 часа.
8. Точно преди сервиране обърнете на чиния
крем Маскарпоне:
Състои се от крем Забальоне, маскарпоне и сметана
Крем Забальоне:
4 жълтъка
1/2 ч. ч. (100 gr) захар
1/2 ч. ч. (120 cc) вино марсала (или порт от Мадейра или друго сладко вино)
1. Разбийте жълтъците на водна баня докато не станат пухкави. После добавете захарта и след като се разстопи добавете и виното. Бъркайте на водна баня докато не стане крем.
2. Важно е крема да не завира, нито водата за водната баня, а да е точно в момента преди кипене.
Продължаваме с крема маскорпоне:
3. Със шпатула намачкайте маскарпонете докато не стане кремообразно.
4. Прибавете забальонето към маскарпонето докато не стане еднородна смес .
5. Разбийте сметаната и я добавете към останалата смес.
източник:annamariavolpi.com

Няма коментари: