Търсене в този блог

стиловете в облеклото


Вамп – дрехи с открити рамене или ръкави с разрези, през които севиждат раменете.

Винтаж - (Vintage-Look) – романтичен стил, за който са характернидрехи и аксесоари , които сякаш са купени втора ръка или са намеренив сандъка на баба. Например, чантички с къдрички или шалове, изплетенина една кука.

Гарсон – строг, “мъжки” стил в женското облекло, изразяващ стремежа към еманципация,разпространен през 20-те години след публикацията на романа на Виктор Маргерит«La Garconne» («Жената-момче»); характерни са костюми-смокинги, палта и сака с мъжка кройка.

Гвардейски – строги, подобни на военна униформа палта и костюми.

Гърли (Girlie-Look) – дрехи в стила на солистките на “Спайс Гърлс”, през 90-те години популярнимежду младите момичета, изразява “силата на женствеността”, от една страна това облеклое по-тийнейджърски непосредствено, а от друга подчертано сексуално, комбинира се с ботушис високи платформи и други елементи, косата често се сплита на плитки.

Джангъл – облекло в стил “милитъри”, появява се през 90-те заедно с едноименната музика ибързите брейк ритми.

Диско – стил на облеклото, популярен през 70-те години, така облечени са ходили на дискотека,след филма „Брилянтин” с Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон, за него е характерно всичкокрасиво и блестящо, например, плат “металик”, актуален отново в ретро-колекциите през 90-те.

Звибел (Zwiebel-Look) – стил от 90-те години, при който се виждат няколко слоя облекло.

Имперски – стил в облеклото, който е бил разпространен през цялото време на управлениетона Наполеон І (1804-1814); характерна права кройка, свободно падащи гънки, много висока талия.

Камуфлаж – дрехи от плат с маскиращи шарки, популярен в средите на Freak през 60-70годинии при хип-хопърите през 90-те.

Кан кан – главен елемент, кринолинови, украсени с дантели поли, подобни на полите натанцьорките на кан кан в кабаретата.

Кънтри – класически британски, непринуден стил в облеклото, взет от висшата мода през70-те; за него са характерни вълнените платове и традиционните шотландски шарки.

Карибски – главен елемент: пола, която силно се разширява надолу.

Кармен – вдъхновен от испанските рокли във фламенко стил.

Колеж – спортно-елегантен стил, навеян от униформите на американските колежи, блузки с кройкина ризи, строги рокли с бели якички, плисирани поли, появил се в европейската мода през 50-те,смята се за класически.

Колор блокинг (Colour Blocking) – използвани контрастни детайли или части от облеклото,с които се прави впечатление на обект от графичното изкуство, характерно, например, за стилаКуреж.

Координати (Coordinates) – различни материи или елементи от облеклото, коитоси подхождат по цвят, рисунки, материя и др.

Куреж – създаден от парижкия моделиер Андре Куреж под влиянието на изкуството напоп-арта и космическите полети, модерен през втората половина на 60-те години.

Мао - дрехи, напомнящи традиционното работно облекло на китайците и униформата на Мао Дзе-дун: дълго, затворено сако в висока яка, за жените това преди всичко екостюм от панталон и сако, популярен в Англия през 60-те години, бил е модерен за кратко.

Милитъри или воененен - стил, присъстващ и в мъжките, и дамските облекла, подобен на военнауниформа, обикновено с сиво зелени или маслинови цветове.

Морски – дрехи за спорт и почивка, основно в синьо бялата гама, появява се около 1880 година,характерни са тънките бели пуловери, златни копчета, бели панталони.

Небрежен – противоположен на деловия стил или стил «sity» (градски), не изглежда евтин,но и не е и обмислен до последния детайл стил, демонстриращ лека небрежностили състоящ се от универсални елементи, които се комбинират с всички облекла.

Оверсайз (Oversize-Look) - стил, в който е прието да се носят дрехи с няколко размера по големи,модерен през 80-те и 90-те години, любим на Готие.

Овър/андър (Over/Under Look) - стил, комбиниращ различни прости елементи, например,къса рокля и тесни панталони.

Поп-арт - направление в модата от 60-те години, вдъхновено от съвременното изкуство и попарта;характерни са геометрични, абстрактни елементи, ярки, наситени,контрастиращи орнаменти, съчетаване на черно и бяло.

Прозрачен - дрехи, напълно или частично прозрачни.

Пуристански – сдържан, лаконичен, спретнат.

Ретро – използване на повече или по-малко елементи от модата в миналото.

Романтически - разпространен в 60-те и 70-те години, характерное използването на фолклорни елементи, дълги ефирни рокли.

Сафари или колониален – появил се през 60-те години спортен стил,заимствал елементи от военната униформа в тропиците, характерно е използването на леки,устойчиви към износване платове в цвят хаки, кафяв или бежов.

Слинки (Slinky-Look) – рокли, подчертаващи фигурата, модерни през 70-те по образец на модата от 30-те.

Смокинг (Tuxedo Style) - (tuxedo - в американския вариант на англ.ез. «смокинг»)- характерно използването на смокинг във всекидневното, в това число и женско облекло.

Спортно облекло (Sportswear) – свободни дрехи, които не притесняват движението, предназначениза всеки ден или почивка, първоначално много елементи са заимствани от спортистите.

Топлес - стил, представен от дизайнера Руди Гернрайх през1964 година; главната му черта са откритите гърди, повлиял е на модата при банските,в която в началото на 70-те са се появили така наречените монокини.

Фолклорен - стил, събиращ в себе си елементи от народните костюми от целия свят и съединяващги в нещо цяло, популярен от 1976 година благодарение на Ив Сен-Лоран,през 90-те е популярен с формата на етно-миксове.

Lingerie-Stil – стил, актуален през 90-те, напомнящ на бельо, топове, приличащи на сутиени,рокли комбинации, разработен е основно от Studio Versace.

Няма коментари: