Търсене в този блог

Димитровден e-26.10


На 26 октомври Българската православна църква чества Димитровден. На този ден се почита паметта на Свети Димитър. Според народните предания празникът дава началото на зимния период. Имен ден празнуват всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра и други.
Българската православна църква почита на 26 октомври паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Свети Георги. Празникът е смятан за началото на зимата и студа и поради тази причина светецът се свързва със света на мъртвите. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а Свети Димитър — зима“. Около празника е и една от най-големите Задушници.
Според народните вярвания Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.
Според житието Свети Димитрий е роден в трети век в Солун, където баща му е бил градоначалник. Той тайно е вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо преследване срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и кръстили Димитрий. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство.
За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руси. Свети Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег Свети Димитрий от Солун".
Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Той е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.
На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Димка, Димо, Митра, Митьо, Димана, Димитра и произвидните им имена.
Градовете Сливен, Видин и Радомир са избрали Димитровден за свой празник. Днес е и професионалният празник на строителите.

BPost.bg

Няма коментари: